Flygtävlingar

Att flyga har länge fascinerat människan och även om vi inte kan flyga själva kan vi lyfta från marken med hjälp av plan. För många räcker det inte med att bara befinna sig i luften och resa från en plats till en annan. De vill dessutom utmana sig själva genom att exempelvis bygga sin egna farkost. Ett exempel på detta är de medverkande i tävlingen Red Bull Flugtag. Förr i tiden var det en bedrift att flyga över Atlanten och det var något som hade lockat ända sedan vi började med ballongfärder. Idag kan flygtävlingar handla om hastighet eller om precision med mindre plan som Cessna 150.

Red Bull flygtävlingar

Red Bull Flugtag, som på tyska betyder flygdag, är ett återkommande evenemang där de tävlande konstruerar och bygger sina egna plan. Tävlingen anordnades för första gången år 1992 i Wien. Idén är dock äldre än så och kommer från 70-talet och staden Selsey som är en liten kuststad i norra England. Sedan 90-talet då Red Bull gick in som sponsor har ett 40-tal tävlingar hållits runt om i världen. Förutom att räkna hur långt deltagarna flyger bedöms även kreativitet och genomförande. Red Bull Air Race är en tävling av samma arrangör där deltagarna flyger i lånade plan på låg höjd i hastigheter upp till 400 kilometer i timmen. För att hitta möjligheter att spela på evenemanget kan du klicka här.

Atlantflygning

Ett mål i början av 1900-talet var att kunna korsa Atlanten. Tidningen Daily Mail ville sporra och öka intresset för atlantflygningar och utlovade därför 10 000 pund till den som först klarade försöket. Det var den amerikanska flottan som år 1919 under A.C. Reads ledning tog sig från Newfoundland till Lissabon. De gick ut med tre plan varav två var tvungna att nödlanda men ett av planen klarade hela vägen till Portugal. Därefter tillkom fler tävlingar och vinstpotten ökades. Tävlingen öppnade för fler klasser, bland annat för kvinnor, ballongflygare och för olika typer av farkoster som jetplan och luftskepp.